Πηγές χρηματοδότησης της δομής
Η χρηματοδότηση του Προγράμματος Γέφυρα αποτελεί τον σημαντικότερο, παράγοντα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα, τη λειτουργία της και το εύρος των υπηρεσιών και των ωφελούμενων. Το ζήτημα των πηγών χρηματοδότησης συνδέεται ευθέως με το επίπεδο οργάνωσης του Προγράμματος Γέφυρα , ειδικά στην περίπτωση μεγάλης εμβέλειας της δράσης του. Πρωταρχικός στόχος, αποτελεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια η χρηματοδότηση του Προγράμματος Γέφυρα από φορείς του ευρύτερου ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αναγνωρισμένα Ιδρύματα, κοινωφελείς επιχειρήσεις κ.α.
Μια ακόμη σημαντική πηγή χρηματοδότησης θα αποτελέσουν οι ίδιοι πόροι που θα προέρχονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως βασικός συντελεστής του Προγράμματος Γέφυρα. Η χρηματοδότηση από τους δημόσιους πόρους θα γίνει άμεσα και έμμεσα. Η άμεση χρηματοδότηση θα προκύψει από ίδιους πόρους του οργανισμού (εθνικοί πόροι) ενώ η έμμεση χρηματοδότηση θα προέλθει μέσω της συμμετοχής του Προγράμματος Γέφυρα σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενδεικτικά προγράμματα από τα οποία αναμένεται η άντληση πόρων είναι:
- Πόροι από Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα της ΕΕ κυρίως στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Πόροι από γενικά και ειδικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EaSI, FI-Compass, SME-Initiative κα)
- Πόροι άλλων Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΟΧ)
- Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
- Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών
- Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων
- Ταμείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Καινοτομίας (EaSI)
- Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) προϋπολογισμού 330.000.000 για την Ελλάδα
- Ευρωπαϊκά Ταμεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 2.000.000.000 για όλες τις χώρες – μέλη
- Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, προϋπολογισμού 150.000.000 για όλες τις χώρες – μέλη
- Πρόγραμμα για την Κοινωνική Αλλαγή και την Καινοτομία, προϋπολογισμού 958.000.000 για όλες τις χώρες – μέλη
- Πρόγραμμα Horizon 2020, προϋπολογισμού 70.000.000.000 για όλες τις χώρες – μέλη
- Ταμείο Άσυλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, προϋπολογισμού 3,9 δις για όλες τις χώρες – μέλη
- Ταμείο Αλληλεγγύης
- Πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια, προϋπολογισμού 439.000.000 για όλες τις χώρες – μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν
Σημαντική εισροή χρηματοδοτικών πόρων αναμένεται να υπάρξει από τις εισφορές εγγεγραμμένων μελών (συνδρομητές) του Προγράμματος Γέφυρα και από χορηγίες. Για τις χορηγίες θα υπάρξει συστηματική διαδικασία ανεύρεσης τους τόσο για την ενίσχυση του Προγράμματος Γέφυρα (λειτουργίας) όσο και επιμέρους – συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η ανάπτυξη του συστήματος χορηγιών θα συναρτάται και σχετίζεται με τις εκάστοτε φορολογικές ρυθμίσεις που χρηματοδοτούν πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και άλλες δραστηριότητες.
Επιπρόσθετα, πηγή χρηματοδότησης δύναται να είναι οι εισπράξεις από τη διεξαγωγή εκδηλώσεων όπως συναυλίες, εκθέσεις έντυπου και οπτικού υλικού, εκδρομές και ξεναγήσεις, πώληση προϊόντων κτλ. καθώς και καμπάνιες του Προγράμματος Γέφυρα που μπορούν να γίνουν μέσω λαχειοφόρου αγοράς, δημιουργίας διαδικτυακού καταστήματος πώλησης αναμνηστικών προϊόντων με το λογότυπο του Προγράμματος Γέφυρα και την εκάστοτε καμπάνια.
Μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης κατά το στάδιο έναρξης του Προγράμματος Γέφυρα προτείνεται ο προϋπολογισμός του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα των περιορισμών που προβλέπονται στους Μηχανισμούς Δημοσιονομικής Σταθερότητας.